Terese Cedergren

Kräftpaj med Västerbottenost

Föregående Nästa
61516552-0DE9-40B1-818F-624684BE06B7.jpeg
En paj för alla som tycker att de är pillrigt att skala kräftor! Alltså en Västerbottenpaj med kräftstjärtar och dill. En ny klassiker är född!

Ingredienser

  • Paj:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk dillfrö
  • Fyllning:
  • 300 g kräftstjärtar
  • 2 msk kräftspad
  • 3 st ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 1 st schalottenlök
  • 1 knippe färsk dill
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 krm malen svartpeppar
  • Topping:
  • 1,5 dl Västerbottenost

Gör så här:

Pajskal


Blanda ihop mjöl, salt, dillfrö och tärnat smör med kallt vatten och arbeta hastigt ihop till en deg. Låt gärna vila kallt i kylen en stund.


Tryck sedan ut majdegen i en ugnssäker form och förgrädda skalet i 10 min i 225 grader.


Fyllning


Finhacka lök, dill och riv löken fint.


Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, dill, kryddor och lök.


Spar lite av spadet och häll bort resten, fördela kräftstjärtar i pajskalet och täck med riven ost.


Häll över äggsmeten och grädda i 20 minuter i 225 grader.


Låt sedan pajen svalna och servera med en sallad och svensk hantverkscider från Brännlands, Just Cider.



Hitta fler recept som passar till kräftskivan