Terese Cedergren

Mustig köttgryta

Föregående Nästa
flodfolder-köttgryta-.JPG
foodfolder-köttgryta.JPG
Mustig gryta på nötkött, vin, rotfrukter, svamp och massa kärlek! Servera gärna med ett kraftigt rött vin, nedan hittar du min favorit!

Ingredienser

  • 800 g rostbiff alt högrev
  • 1 st gul lök
  • 3 klyfta(or) vitlök
  • 2 st morot(örter)
  • 100 g rotselleri
  • 8 st små steklökar
  • 2 st märgben (valfritt)
  • 4 dl röttvin
  • rapsolja till stekning
  • 2 msk smör alt bacon fett
  • 1 paket rökt bacon
  • 4 msk tomatpure
  • 2 st lagerblad
  • 2 msk majsmjöl alt vetemjöl
  • 8 st färska champinjoner (små)
  • 1 st buljongtärning (kött el grönsaks)
  • 1 knippe persilja
  • 1 själk(ar) färsk rosmarin

Gör så här:

Putsa och skär köttet i 3×3 cm bitar.


Skala och hacka lök och vitlök.


Salta och peppra köttet, bryn det sedan i olja och smör i en stor gryta.


Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, mjöl, lagerblad, rödvin och märgben (sistnämnda är valfritt, ger dock en otroligt rund smak till grytan).


Skala morötter och selleri och skär i slantar och små tärningar och lägg i grytan. Skala även steklöken och lägg ned. Spara hälften av de små tärningarna av rotsellerin.


Låt grytan koka på låg värme i 1 1/2-2 timmar. Häll på vatten eller vin under tiden om grytan ser "torr" ut.


Hacka hälften av baconet och lägg ned i grytan, resterande i en ugnssäker form och tillaga på 150 g i ugnen till det är knaperstekt. Häll ned bacon fettet i grytan, det ger en god rökt sälta till grytan. Använd samma form och ugnsrosts de små tärningarna av rotsellerin i ca 15-20 min.


Låt baconet svalna och bryt det sedan till ett strössel och lägg upp i en skål.


När grytan börjar bli klar häll då ned champinjonerna.


Smaka av med salt och peppar, garnera grytan med rosmarin, persilja, rostad rotselleri och bacon strössel.


Servera med pressad potatis alt mos eller pasta.



Gott till

Tips

Istället för att använda salt på köttet så brukar jag använda fisksås, det ger en bra sälta till köttet.

Viltkött passar även till denna gryta men tänk på att addera mer fett så att de inte blir torrt.