Terese Cedergren

Gör egen köttfond

Föregående Nästa
foodfolder-köttfand-2
foodfolder-köttfond
Hemlagad buljong på köttben är en god bas till sås eller till fondue. Vanligast är att välja kalvben eller märgben. Det ska vara ben av nöt såklart men även lamm eller älg kan också kokas till fond.

Ingredienser

  • 2 kg köttben, märgben, kalvben, älgben
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 st morötter
  • 2 st gul lök (medel stora)
  • 1 st palsternacka
  • 2 själk(ar) blekselleri (valfritt)
  • 1 dl rotselleri (i bitar)
  • 1 tsk timjan
  • 4 st lagerblad
  • 1 krm rosmarin
  • 10 st pepparkorn (vit- el svartpeppar)
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.


Smörj benen med tomatpuré och lägg dem i en långpanna och sätt in dem när ugnen blivit varm.


Skala och skölj alla grönsaker, skär dem i grova i bitar.


Häll över grönsakerna i långpannan. 


Låt allesamman rostas i ca 30 minuter så att de bryns och får en fin brun yta. Vänd runt dem efter halva tiden.


Häll sedan ned allt i en stor gryta och täck med vatten.


Koka upp och skumma av skyn.


Häll ner kryddorna och koka/sjud fonden på låg temperatur i 5-6 timmar.


Sila av benen och grönsakerna och koka ner din fond tills den blir kraftig i smaken.


 


Använd fonden till;