Terese Cedergren

Kirskålsgratäng

Föregående Nästa
IMG_0254.JPG
IMG_0255.JPG
If you can´t beat them, let´s eat them! Många brottas med ogräs i trädgården men se de positiva och gör något gott av de. Detta goda små gratänger av "ogräs" eller som de heter kirskål, potatis, sparris och lök. Servera en sallad till alt. med en köttbit.

Ingredienser

  • 0,5 l kriskål
  • 6 st potatis
  • 1 st gul lök
  • 2 st sparris
  • 1 dl grädde
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl mjukost (på tub)
  • salt
  • svartpeppar
  • olja till formarna
  • Topping:
  • 1 dl riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 190 grader.


Blanda samman ingredienserna till äggstanningen dvs. grädde, ägg, mjukost (valfritt) salt och peppar.


Använd en mandolin alt skär potatis, sparris och lök i tunna skivor.


Olja/smöra en muffinsform, klä kanterna och botten med potatis. Varva sedan med lök, kirskål, sparris och potatis. Jag gjorde mini gratänger men det går även att göra en stor gratäng.


Fördela sedan äggstanningen i formarna så att den tränger ner i gratängen.


Toppa med riven ost.


Grädda i ugnen i 15-20 minuter. 



Steg 1, Klä formen med potatis och sedan fyll med kirskål, sparris och lök.



Steg 2 - Fyll mini gratängerna med äggstanningen och toppa med riven ost.



Steg 3 - Servera gratängen som den är med en sallad alt. som tillbehör till grillat.


Testa även andra "ogräsrecept" -


Nässelsoppa


Torka nässlor 


Löktarvspesto


Tomattatar med löktarvspesto


Salsa verde på rädisplast


Sparris & ramslök


Halstrad pilgrimsmussla med sparris och ramslöksmajonäs



Lyssna på podden via ItunesSpotify eller Acast.


Gott till

Tips

Kirskål kan användas till sallad, paj, soppa, smoothies, pesto och matlagning på samma sätt som spenat. Smaken kan jämföras med morot och persilja. 

Kirskålen är en medicinalväxt som tidigare användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande.