Terese Cedergren

Kimchi

Föregående Nästa
kimchi-sallad.png
Fermenterade grönsaker - Kimchi är ett traditionellt tillbehör i de koreanska köket och är supernyttigt. Kickstarta din hjärna och mage med Kimchi! Att göra egen kimchi tar ungefär en vecka, vad väntar du på?

Ingredienser

  • 1 kg salladskål
  • 2 msk salt
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk rismjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 0,5 dl fisksås
  • 1 msk chiliflakes
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 st morot
  • 150 g rättika
  • Topping:
  • sesamfrön

Gör så här:

Dela salladskålen i mindre bitar och lägg i en stor skål med vatten. Häll ned salt och blanda noggrant låt sedan stå ca 1 tim. Skölj sedan salladskålen noga.


Koka vatten och blanda ned rismjöl och socker under omrörning. Låt svalna något och rör ned fisksås, ingefära, vitlök, chiliflakes och paprikapulver.


Skär resten av grönsakerna i tunna strimlor, tillsätt dem och den saltade salladskålen till chiliblandningen och blanda noggrant.


Lägg ned grönsaksblandningen i rena glasburkar, täck med plastfolie och sätt på lock. Fyll inte burkarna helt. Låt stå framme i rumstemperatur 2 dagar.


Kimchin ska bubbla av jäsning. Efter de två dagarna förvara kimchin i kylen, servera den efter att den stått i en vecka.


Vid servering toppa kimchin med sesamfrön.


Läs även

Tips

Tänk på att du även kan fermentera annan kål, gurka eller broccoli.