Terese Cedergren

Key lime pie

Föregående Nästa
foodfolder-key-lime-pie.jpeg
Behövde något "lättbakat", uppfriskande, C-vitamin rikt och vad är då inte godare en Key lime pie. En ljuvligt fräsch paj med smak av lime och ett täcke av söt maräng. Key lime pie har sitt ursprung från Key West i Florida, USA.

Ingredienser

  • Botten:
  • 200 g digestive kex
  • 150 g smör
  • Fyllning:
  • 1 burk(ar) sötad kondenserad mjölk (1 burk ca 397 g)
  • 4 st äggulor
  • 5 st lime
  • Topping:
  • 4 st äggvita
  • 3 dl socker
  • 0,5 tsk citron juice

Gör så här:



Sätt ugnen på 175°C.






Pajbotten


Smält smöret i en kastrull.




Krossa kexen fint, gärna i en matberedare och blanda i smöret.



Tryck ut smulorna i en form gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.



Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.



Fyllning


Tvätta lime frukterna noga och riv zesten/skalet. Pressa sedan saften ut den (ca 1 dl saft).

Rör ihop äggulorna, kondenserad mjölk, rivet limeskal och saft.

Låt smeten stå och dra åt sig smak av limeskalen i 30-60 minuter. Valfritt - Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen.

Fyll pajskalet och grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter på 150°C. Ta sedan ut pajen och bred försiktigt på ett lager maräng och sätt in pajen i ugnen i ca 5-8 min på 175-190°C.


Maräng toppinG


Häll ned äggvitorna i en skål, tillsätt citronsaften och 1/3 av sockret och vispa tills det blir vitt skum, häll då långsamt i det sista sockret. Vispa kraftigare tills det är ett fast skum. 




Tips

Lyssna på vår podcast I glaset om Sött vin som passar perfekt till desserter.

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.