Terese Cedergren

Kardemumma- & rabarberglass

Föregående Nästa
foodfolder-kardemummaglass-WEB.jpg
Sommarens absolut somrigaste glass är helt klart denna kardemumma och rabarberglass gjord med ett traditionellt vaniljglass recept i grunden.

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk kardemumma kärnor
  • 1 st vaniljstång
  • 6 st äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl koncentrerad rabarbersaft
  • 1 st gelatin blad

Gör så här:

Dag 1


Mortla kardemumma kärnorna.


Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljstången.


Koka upp grädde, mjölk och den mortlade kardemumman tillsammans med den delade vaniljstång och fröna i en kastrull.


Vispa äggulor och socker luftigt.


Vispa ihop den varma gräddblandningen med äggsmeten i kastrullen.


Sjud blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under kraftig visning. Den får absolut inte koka.


Ta av kastrullen från värmen och häll upp smeten i en bunke och kyl ner.


Låt glassmassan stå i kylen över natten för de godaste resultat. Kryddorna ger ifrån sig mer smak om de får stå och dra.


Dag 2


Låt gelatin bladet smälta i den koncentrerade rabarbersaften, ca 5 min.


Vispa ner den koncentrerade rabarbersaften i smeten och kör den sedan i glassmaskinen.


 


När glassen är klar så ät och njut :)


 


Hitta våra samlade recept med rabarber här! 

Tips

Så gör du utan glassmaskin!

Har du inte har en glassmaskin så kan du hälla glassmeten i en bunke med lock och låta den stå 
i frysen ca 3–4 timmar. Rör om varje halv
timma de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

Psst.. Glöm inte att du kan variera saften efter årstid!