Terese Cedergren

Kall gurka och yoghurtsås

Föregående Nästa
foodfolder-kall-yoghurt-sås-gurka.jpg
Gurka och sesamsås med yoghurt, vitlök, mynta och chiliolja. En beroendeframkallande sås som passar som dippsås till grönsaker eller som tillbehör till grillat. Testa dig fram :)

Ingredienser

  • 1 tsk sesamfrön
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm starkt paprika pulver
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 0,5 st gurka
  • 1 tsk vitvins vinäger
  • 2 själk(ar) färsk mynta
  • 3 dl grekisk yoghurt

Gör så här:

Hetta upp en stekpanna, lägg i sesamfröna och rosta dem under omrörning 15–20 sekunder, häll dem sedan ur pannan och låt svalan på ett fat eller ett bakplåtspapper.


Hacka vitlöken.


Häll i olja i den heta pannan och stek den gyllene. När oljan och vitlöken svalnat rör ner paprikapulver, chili flakes och salt.


Skär hälften av gurkan med skalet på i skivor eller stavar, riv den resterande gurkan. Krama ut vattnet ur den rivna gurkan och salta.


Hacka myntbladen.


Vispa yoghurten lätt så att den bli slät och krämig. Rör ned den urkramade och saltade gurkan, vinäger och myntabladen.


Täck över och låt såsen stå kallt en stund så att smakerna blandas.


Till servering toppa såsen med chilioljan och sesamfröna.

Tips

 Lyssna på podden via SpotifyAcast eller iTunes