Terese Cedergren

Jordgubbscheesecake

Föregående Nästa
foodfolder-cheesecake.jpg
foodfolder-jordgubbscheesecake.jpg
En riktigt dra mig baklänges cheesecake med jordgubbar. Enkel att variera, följ säsongen och testa med färska smultron, blåbär, passionsfrukt eller mango. Dessertvin tips hittar du längst ned i receptet.

Ingredienser

  • Botten:
  • 15 st digestivekex
  • 100 g smält smör
  • Fyllning:
  • 400 g färskost
  • 1 burk(ar) kondenserad mjölk (En burk 397g)
  • 0,5 strösocker
  • 2 st ägg
  • 500 g jordgubbar alt. blandade bär
  • 0,5 dl agave sirap
  • 2 st citroner

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C. Mixa kex och smältsmör i en matberedare.


Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i 8–10 minuter.


Rör färskosten mjuk tillsammans med den kondenserade mjölken.


Vispa ägg och socker fluffigt.


Mixa jordgubbarna till en puré. Spar ett par stycken till garneringen.


Riv zezten av citronerna.


Rör ihop färskost och mjölkblandningen med de vispade äggen, jordgubbspurén och citron zesten. Smaka av och häll i agave sirap efter tycke och smak. Om bären är söta så behövs det ingen agave sirap.


Häll smeten i formen med digestivebotten och grädda ca 18-20 minuter.


Kakan ska fortfarande vara lite dallrig när du tar ut den.


Låt den svalna och ställ den sedan i kylen.


Dela de kvarstående jordgubbarna och lägg dem på tårtan strax före servering.



Servera med 

Tips

Lyssna på vår podcast I glaset om Sött vin som passar perfekt till desserter.

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.