Terese Cedergren

Ugnsrostade jordärtskockor med rom, smetana, picklad lök & shiitake

Föregående Nästa
foodfolder-jordärtskocka-web.jpg
Härliga små munsbitar att bjuda dina kära på. Det rostade jordärtskockorna toppade med smetana, rom/kaviar, picklad lök och svamp är en perfekt rätt att kombinera med bubbel. En perfekt match är Dopff Cremant d´Alsace cuvée Julien, fruktig med knivskarp syra.

Ingredienser

  • 0,2 kg jordärtskockor
  • 1 msk rapsolja
  • 2 nypa(or) salt
  • 1 dl smetana
  • 50 g rom/kaviar/tång rom
  • 1 msk picklad lök
  • 4 st picklad svamp
  • svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.


Skrubba och halvera jordärtskockorna.


Lägg jordärtskockorna på en plåt och ringla rapsolja och toppa med salt.


Rosta skockorna mjuka och gyllene i ugnen, ca 20 minuter. Har du tid så dra gärna ner värmen till 100°C och låt jordärtskockorna rostas i 2 tim för ett mjukare och nödigare resultat.


Pickla rödlöken och svampen genom en 1-2-3-lag, recept här!


När jordärtskockorna är klara i ugnen låt dem svalna något och toppa dem sedan med smetana, rom, picklad lök & svamp.


Avsluta med svartpeppar och servera munsbitarna med ett glas bubbel från Dopff cremant d´Alsace. Deras halvflaska som är perfekt mitt i veckan finns i Systembolagets fasta sortiment.


 


 

Tips

Tack Anette Rosvall för inspirationen! Anettes bok om Mat & Vin med en massa recept & dryckstips hittar du här.