Terese Cedergren

Ingefärssocker

Föregående Nästa
IMG_8410.JPG
Perfekta sockerlagen smaksatt med ingefära. Använd den till att smaksätta cocktails, smoothies eller som sötning i teet eller på frukost gröten.

Ingredienser

  • Övrigt:
  • 5 dl strösocker
  • 5 dl vatten
  • 100 g ingefära

Beskrivning:

Sockerlag är superenkelt att göra, tänk 1 del socker/1 del vatten.


Hetta upp vatten och rör i sockret tills det löses upp. 


Skiva ingefäran tunt, helt med mandolin och lägg mer i sockerlagen.


Låt sjuda på låg värme i ca 20 min.


Låt sedan lagen svalna med ingefäran i kastrullen.


Sila sedan av och häll lagen i glasflaska.


TIPS! Kasta inte de tunna ingefärsskivorna utan lägg de på en plåt och torka dem på 90 grader i ugnen. 



Testa i;

Tips

Ingefära främjar matsmältningen och är en klassisk huskur vid magsjuka och andra besvär med magen. Ingefäran minskar dessutom gaser i magen.

Den bioaktiva substansen gingerol i ingefära sägs vara anti-inflammatoriskt och kan bidra till att minska risken för infektioner. Dvs kan dämpa förkylningen.

Bra för hjärtat dvs minska kolestrolhalterna betydligt. Lågt kolestrolvärde leder bland annat till en minskad risk för hjärtsjukdomar, högt blodtryck och stroke.

Men allt ska ätas med motta och även ingefära kan vara mindre bra. Ingefära innehåller nämligen flyktiga oljor som kallas shogaols och gingeroler och de är i lagom dos väldigt nyttiga men om du överdoserar intaget av ingefära får levern problem med att bearbeta dessa oljor.