Terese Cedergren

Hummerrisotto med hummerskum

Föregående Nästa
foodfolder-hummerrisotto.jpeg
Perfekta maträtten när man vill fira - Hummerrisotto är inte bra lyxigt utan otroligt gott! Denna variant är gjort på egenlagad hummerfond dessutom, för den som vill stila lite extra ;) I glasen serverade jag australiensisk Semillon från Hunter Valley och Margan.

Ingredienser

  • 2 st hummer
  • 4 dl risottoris
  • 1 st schalottenlökar (stor)
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl hummerfond
  • 2 dl vatten
  • 2 msk torr sherry
  • svartpeppar
  • Topping:
  • gräslök
  • Sås:
  • 1 dl hummerfond
  • 1 dl grädde

Gör så här:

Halvera humrarna på längden och ta ur köttet och skär i bitar.


Knäck klorna försiktigt och ta ur köttet, spara detta till garnering.


Använd färdig fond alt. koka egen fond på skalen enligt följande recept på hummerfond. Använder du köpt fond kan du blanda ut den med 2/3 vatten.


Fräs löken glansig i olja utan att den tar färg. Tillsätt riset och fräs ytterligare 1 minut och smula med hönsbuljongtärningen.


Häll på hälften av vinet och låt svälla under lock på svag värme, rör om då och då. (Så att inte riset kokar fast i botten av kastrullen)


Späd sedan risotton med mer vin, hummerfond och vatten tills riset näst intill är färdigt, cirka 35 minuter.


Ta av kastrullen från värmen och rör i parmesanost och smör. Vänd till sist i hummerköttet, smaka av med torr sherry och svartpeppar. (Salt om det skulle behövas.)


Koka upp hummerfond och grädde, smaka av med en skvätt torr sherry. Vispa den sedan till ett skum med en stavmixer.


Servera risotton på varma tallrikar och häll hummerskummet runt om risotton på tallriken, toppa med fint hackad gräslök och en hummer klo.



 


Kan varmt rekommendera Margan 2010 i glaset

Tips

Kika in och prova även min kollega Jenny Niskas goda Hummerrisotto!