Terese Cedergren

Hummerfond

Föregående Nästa
foodfolder-hummer-fond.jpeg
foodfolder-hummerfond.jpeg
Att laga egen hummerfond är inte så svårt som det låter! Spara skalen från hummern, rosta dem och fräs med grönsaker och låt dem sedan koka i valfritt vitt vin! Hade lite Pol Roger över så denna hummer fond blev extra lyxig :)

Ingredienser

  • 3 st hummer
  • 1 st morot
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 2 st gul lök
  • 1 dl rotselleri (skalad)
  • 1 krm dillfrö
  • olja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 dl tomatpure
  • 5 dl vitt vin alt. champagne
  • vatten

Gör så här:


Sätt ugnen på varmluftseffekt och 200 grader

Lägg hummerskalen i en ugnssäker form och rosta i cirka 15 minuter. 

Hacka lök och vitlök och skär morot och rotselleri i bitar. 



Värm olja, tomatpuré, kryddor och fräs grönsakerna i en stor kastrull tills det får färg. Tillsätt även skalen och fräs i ytterligare ett par minuter.



Häll på vin och vatten tills det täcker grönsakerna och skalen.

Koka upp och låt sjuda utan lock i cirka 30 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt stå och dra i tills innehållet är ljummet men dock inte kallt. 



Sila av och koka ner fonden tills cirka hälften kvarstår.



Laga en risotto en fonden

Tips

Hummerfonden går bra att frysa. Använd som grund till soppor, såser, risotto och fiskrätter.