Terese Cedergren

Hollandaisesås med sparris och friterad kapris

Föregående Nästa
foodfolder-sparris-hollandaise.jpg (1)
Primörernas klassiker - sparris med hollandaise. Svårt att slå denna enkla våriga rätt. Lyssna på vår podcast I glaset och få de bästa dryckestipsen till våren/sommarens primörer & ogräs.

Ingredienser

  • 2 knippe färsk sparris
  • 1 msk salt
  • 1 tsk citron juice
  • Sås:
  • 250 g smör
  • 3 st äggulor
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 st citron
  • salt
  • vitpeppar
  • Topping:
  • 2 msk friterad kapris
  • 1 dl olja

Gör så här:

Hollandaisesås


Smält smöret på låg temperatur.


Vispa ihop äggulorna med vinäger och citron i en rostfri bunke.


Värm bunken i vattenbad. Låt inte vattnet koka.


Rör hela tiden äggblandningen tills den tjocknat något. 


Rör långsamt ned det smälta smöret. 


Vispa tills såsen tjocknar.


Smaksätt med salt och vitpeppar.


Blanchera sparris


Skala sparrisen från knoppen och nedåt så att inga hårda skal är kvar. Skär av ett par centimeter längst ner.


Fyll en stekpanna med vatten, tillsätt salt och skvätt citron juice och låt koka upp.


Lägg sedan i sparrisen och låt sjuda tills den är mjuk. Koktiden varierar beroende på hur nyskördad sparrisen är: nyskördad cirka 5 minuter, äldre sparris 10–15 minuter.


Friterad kapris


Hetta upp en stekpanna med olja.



Testa värmen genom att lägga i ett par kapris, börjar det bubbla och fräsa är det tillräckligt varmt.




Lägg i all kapris och låt den koka i oljan.




Ta upp ett par kapris efter några minuter och låt den rinna av på ett hushållspapper så att de blir krispiga.


Servera med fördel en Albarino alt. en Riesling.



Lyssna på podden via ItunesSpotify eller Acast.


LÄS MER OM OGRÄS & PRIMÖRER


Tips

Lyssna på podden via ItunesSpotify eller Acast.