Terese Cedergren

Grillat och bräserat lammlägg

Föregående Nästa
image.jpeg (430)
image.jpeg (435)
Serveras med persiljerotskräm, bakade tomater och grillad grön sparris. Receptet är skapat av kocken Julius Vallmo som jag har haft nöjet att lära känna under min sommelierutbildning. Duktigare kock är svårt att hitta!

Ingredienser

  • 10 st lammlägg
  • 2 st morot
  • 2 st gul lök
  • 5 st timjan (kvistar)
  • 4 st lagerblad
  • 2 st citrongräs
  • smör
  • salt
  • vatten
  • 8 st färsklökar
  • 6 st persiljerot
  • 1 dl cream fraiche
  • 2 msk granolja
  • 1 kg tomat
  • 0,5 dl socker
  • 20 st grön sparris

Gör så här:

Dag 1


Grilla läggen på grillen tills de fått fin färg.


Lägg dem i en djup form tillsammans med morötter och lökar. Slå på vatten och lägg i örterna. Baka i ugnen på 89 grader va 12 tim.


Lyft upp läggen och sila buljongen. Koka buljongen tills god smak, mixa i smör och smaka av med salt.


Dag 2


Skala persiljeroten och skär den i minera bitar. Ånga i ugnen tills de är mjuka. (I vanlig ugn så lägg de i en ugnssäker form med vatten i botten.)


Skär löken tunt och stek den i smör på låg värme tills den är mjuk.


Mixa lök och persiljerot och smaka av med creme fraîche, salt och granolja.


Skär tomaterna i mellanstora bitar. Lägg dem på en plåt med smörpapper. Sockra och salta lätt och lägg på timjans kvisten. Baka i ugnen i 90 grader ca 1 tim.


Skala och ansa sparrisen och grilla den.


Servera lammläggen med persiljerotskrämen, tomaterna och lammskyn.


lammlägg


Gott till;