Terese Cedergren

Gravad torsk med svart kaviar, sjökorall, pepparrot, blomkålspuré och brynt smör

Föregående Nästa
image.jpeg (187)
image.jpeg (185)
Torsk säsongen är igång så vad passar inte bättre än att äta våra säsongs råvaror. Gravad torsk som en typ av carpaccio passar ypperligt både som huvudrätt och förrätt.

Ingredienser

  • 400 g torsk
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 3 nypa(or) nymald svartpeppar
  • Picklad lök (syrad lök)
  • 200 g blomkål
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 dl grädde
  • 2 nypa(or) salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 burk(ar) svart stenbitsrom alt. odlad svart kaviar
  • krasse
  • 1 st salladslök
  • 40 g sjökorall
  • 2 msk riven färsk pepparrot
  • 40 g smör

Gör så här:

Torsken


Blanda socker, salt och svartpeppar i en skål. Gnid in blandningen över fisken. Lägg den i en påse och lägg sedan in den i kylen 2 dygn. Vänd på påsen ett par gånger.


Frys in fisken innan eller efter den har gravats.


Blomkålspuré


Ansa och skölj blomkålen, spar några små "buketter" till garnering eller använd lila blomkål för en snygg effekt som garnering.


Koka blomkålen mjuk i grädde och buljong ca 5-10 min. Häll av vätskan och spar den. Mixa blomkålen och droppa ner vätska tills ett jämt resultat. Smaka av med salt och peppar. Fyll purén i en spritspåse.


Här finner du recept på Picklad lök


Tillbehör


Skär upp torsken i tunna skivor. Det går enklast om den är halvfrusen när man skär.


Lägg upp skivorna på tallrikar eller ett stort fat.


Spritsa på blomkålspurén och lägg på rom/kaviar.


Strö över örter, hackad salladslök och riven pepparrot. Lägg på de små blomkålsbuketterna, picklad lök och sjökorall.


Bryn smöret tills det får en gyllene ton och en "knäckig" doft, häll på precis innan servering. Strö på salt och nymalen svartpeppar.


Testa även;


Laxsashimi


Ceviche eller torsk ceviche


Gott i glaset;