Terese Cedergren

Gravad äggula

Föregående Nästa
foodfolder-gravad-äggula-1.jpeg
Att grava och torka äggula är enkelt och håller dessutom upp till en månad. Riv den över pastan, risotton eller din lyxiga förrätt med skaldjur, sparris eller kött.

Ingredienser

  • 4 st ägg
  • 2 dl salt
  • 2 dl strösocker

Gör så här:

Obs! Tar 4 dagar


Separera vitorna från gulorna och se till att gulorna inte spricker. 


Blanda socker och salt. Häll över hälften av blandningen i en plastbytta/skål. Gör små fördjupningar där du placerar äggulorna. Strö försiktig över den resterande delen av socker- och saltblandningen.Täck med lock eller plastfolie och låt stå i kylskåp i fyra dagar.


Borsta försiktigt av överflödigt salt/socker från äggulorna. Skölj dem sedan med kallt vatten och låt dem sedan torka på hushållspapper.  


(Vill du skynda på processen så kan du sätta in gulorna i mitten av ugnen och låt dem torka ca 2 timmar på 80°C.)


Förvara de gravade äggulor i en lufttät behållare i. De håller upp till en månad.


Gravade äggulor är gott att riva över - pasta, risotto, sallader, ugnsbakade rotsaker, tatar, fisk eller sparris. Smaken liknar parmesan.


Prova till