Terese Cedergren

Gratinerade ostron

Föregående Nästa
foodfolder-ostron-1-W.jpg
Parmesangratinerade asc-märkta ostron med salsa verde är ett ypperlig som aptitretare innan middagen och även om du är nybörjare på ostron så är gratineringen ett bra val. När man tillagar ostronet så behöver man ett kraftigare vin göra med nötigt fattoner och gröna inslag som följer upp salsa verde.

Ingredienser

  • 12 st ostron
  • 4 tsk salsa verde sås
  • 80 g parmesan

Gör så här:

Tänkt på att du kan köpa frysta ostron när du ska tillaga dem.


Värm ugnen till 275°. Strö förslagsvin ett lager grovt salt i bottnen på en ugnssäker form, går även utan men ostronen står stadigare.


Öppna ostronen, låt spadet vara kvar. Ta bort bort eventuella skalrester och lägg dem i formen.


Klicka på en tesked salsa verde i varje ostron.


Strö över rikligt med riven parmesan ost.


Lägg ostronen i ugnsform och sätt ugnen på grill läge. På sommaren kan man med fördel lägga dem på en glödhet utegrill.


När ostronvätskan har börjat bubbla och osten fått en brun kulör är de klara.


 


 

Tips

ASC

Aquaculture Stewardship Council, ASC, är en global hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur. Märkningen ställer bland annat krav på fodret som används i odlingarna, på minskad antibiotikaanvändning, vattenrening och på att fisken ska kunna spåras tillbaka till odlingsplatsen. Dessutom finns sociala krav som föreningsfrihet, förbud mot barnarbete med mera. 

I ASC finns representanter från bland annat fiskeribranschen, forskning och civilsamhället.

Källor: ASC, WWF