Terese Cedergren

Glutenfri pinocchiotårta

Föregående Nästa
4A3E7C3A-953E-4A55-9172-D3D02982D888.jpeg
Har skapat en glutenfri version på klassikern "pinocchiotårta" som består av marängtårta med sockerkaksbotten. Fyll tårtan med grädde och den frukt och bär som är i säsong. Pinocchiotårta kallas även för Brittatårta, Glömmingetårta eller Herrgårdstårta.

Ingredienser

  • Botten:
  • 12 st äggulor
  • 4 dl florsocker
  • 150 g smör
  • 4,5 dl glutenfri mjölmix
  • 2 msk fiberhusk
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 krm kardemumma
  • 1 krm mald vaniljstång
  • 125 g riven marsipan
  • 1,5 dl filmjölk
  • Fyllning:
  • 12 st äggvitor
  • 6 dl strösocker
  • 1 tsk ättika (12%)
  • 2 msk mandelspån
  • Topping:
  • 4 dl grädde
  • 1 krm bakpulver
  • 1 l valfri frukt eller bär

Gör så här:

Tårtbotten


Kläd en ugnsform, plåt eller långpanna med bakplåtspapper.


Vispa riven marsipan, äggulor och socker till en luftig smet. Tillsätt smält smör och filmjölk. Blanda kardemumma, vanilj och mjölet med bakpulvret och rör ner detta och filmjölken i äggsmeten. Bred ut smeten i valfri form.


Maräng


Vispa vitorna med sockret och ättikan till en hård marängsmet. Bred den lite ojämnt över smeten i formen. Strö över mandelspånen. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 min. Låt kakan svalna något.


Lossa kakbotten från smörpappret och dela den på mitten eller längden.


Vispa grädden en uns bakpulver och bred den på den ena bottnen med marängsidan upp. Lägg den andra bottnen ovanpå med marängsidan uppåt och dekorera med valfri frukt eller bär. Skär tårtan med vass kniv i lagom stora bitar och njut.


Lyssna på vår podcast i glaset om sött vin till desserter och ost