Terese Cedergren

Glutenfri citron och vallmokaka

Föregående Nästa
foodfolder_citron-vallmokaka.jpeg
Fräsch och ljuvlig kaka med smak av citron, vallmo och mandel toppad med en krämig frosting. Kakbotten är dessutom glutenfri. Till denna finstämda kaka serverade vi ett sött ungerskt tokajivin.

Ingredienser

  • Kaka:
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 dl valfritt glutenfritt mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,6 dl vallmo
  • 1 tsk salt
  • 2 st citron
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl neutralolja
  • 50 g mandelflarn (valfritt)
  • Topping:
  • 1 tsk Florsocker (valfritt)
  • hallon eller annat bär (valfritt)
  • Frosting:
  • 100 g cream cheese
  • 60 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk citronsaft

Gör så här:

Citron och vallmokaka


Sätt ugnen på 175°.


Blanda mandelmjöl, valfritt glutenfritt- alt. vetemjöl, vallmo och bakpulver. Smörj en bakform med olja och ströa den med mandelmjöl.


Skölj citron noga. Riv det yttersta skalet och pressa ut saften.


Vispa ägg och socker poröst i en bunke.


Vänd/Skikta ner mjölblandning, citronskal, 1 msk citronsaft och olja. Rör samman. Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.


Grädda kakan i nedre delen av ugnen 18-20 min. Häll sedan sockerlag över kakan medans den är varm.  


Sockerlag


Koka upp lika delar vatten som socker och låt den koka/reduser till hälften. Pressa sedan ned citron. 


Häll sockerlagen över kakan och låt lagen dra in 


Frosting


Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.


Vispa ner cream cheese och gräddfil.


Bred frosting på kakan och toppa med bär.


 


Lyssna på vår podcast I glaset