Terese Cedergren

Blåbär- och pecangalette

Föregående Nästa
bakablåbärsgalette
image.jpeg (464)
Brukar vanligtvis göra vanlig smulpaj men stötte för ett tag sedan på paj galetter som är helt magiskt goda! Variera gärna med smultron, rabarber, jordgubbar, persika, krusbär, vinbär eller andra goda frukter och bär. Låt fantasin flöda och tänk säsong!

Ingredienser

  • 5 dl blåbär
  • 3 msk socker
  • Botten:
  • 100 g smör
  • 1.5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl pecannötter
  • 0.5 dl iskallt vatten
  • 1 tsk kanel
  • 1 nypa(or) salt
  • 1 nypa(or) balpulver
  • 1 msk färsk citron
  • 3 msk grädde

Gör så här:

Blanda mjöl, hackade pecannötter, socker och salt och kanel i en skål. Blanda ihop blandningen med smöret tills du får en smulig deg.


Tillsätt kallt vatten och blanda försiktigt men snabbt ihop tills degen precis håller ihop. Tryck ut degen till en stor platta, slå in i plastfolie och lägg in i kylen 1 timme.


Lägg de rensade blåbären i en skål och blanda med socker, citronsaft, grädde och ev. majsstärkelse.


Kavla ut degen på en lätt mjölad arbetsyta till cirka 3-4 mm tjocklek.


Lägg på blåbärsröran, men lämna kanterna fria från fyllning. Vik upp kanterna över blåbäre och tryck till lite lätt så att degen håller sig på plats.


Lägg på en plåt eller en skärbräda och ställ in i frysen cirka 10 minuter, detta för att galetten ska hålla formen när den gräddas.


Värm ugnen till 175°C, grädda i mitten av ugnen tills kanterna är gyllenbruna och fyllningen bubblig, cirka 30-35 minuter.

Tips

Servera gärna med en kula vaniljglass och njut!