Terese Cedergren

Fondue med rödvinsfond

Föregående Nästa
fondue
fondue2
image.jpeg (13)
guacemole
Har länge gått och tänkt på fondue, nått jag och alltid fick när min storasyster var barnvakt åt mig. Genom att göra fonden på rödvin istället för den traditionella 80-tals oljan så känns de såå mycket mer 2015 och så mycket godare.

Ingredienser

  • Potatisgratäng
  • Pumpagratäng
  • Buljong:
  • 2 st gul lök
  • 3 klyfta(or) vitlök
  • 1 flaska(or) rött smakrikt och mustigt vin
  • 1,2 l vatten
  • 2 dl köttfond
  • 3 msk soya
  • 3 st lagerblad
  • 10 st svartpepparkorn
  • Sås:
  • Guacamole
  • Bearnaise
  • Tillbehör:
  • 1 st blomkålshuvud
  • 2 st färsk broccoli (bukett(er)
  • 2 st röd paprika
  • 1 ask(ar) små snackspaprikor
  • 8 st små steklökar
  • 300 g skogs- och vanliga champinjoner

Gör så här:

Fondueset hittar man lite här och var, Cervera brukar ha Le Creusets fondue-set som jag har.


Efter fonduesetet så är buljongen viktigt då det är den som köttet ska tillagas i, jag kokade min egen köttfond, det är kanske att ta i! Men det som behövs annars är ett smakrikt och mustigt vin och det är onödigt att köpa ett dyrt sådan då de ska kokas. Köpte ett portugisiskt Shiraz, Cigarra Tinta Barroca (nr 2565) finns även på box.


Nedan hittar du receptet på själva buljongen.


Tillbehören kan variera men jag valde rätt klassiska och adderade vilt för att få en mer lyxig känsla. Så det resulterade i att jag valde marinerad kyckling, oxfilé och rådjursfilé.


För grönsaker valde jag blomkål, broccoli, paprika, små steklökar, vanliga och skogschampinjoner och till det en potatis- och pumpagratäng. Beroende på hur många man är så estimera ca 150-200 g kött per person. Sås är viktigt till fondue och jag gjorde hemlagad vanlig och tryffel bearnaise och guacamole. Pickles, syltlök och cornichons passar till då det ger en krispig konsistens och syra.


 


Tips

Till fonduen så dracks det bourgogne Chateau de Chamirey 2012, behövs dekantera för att öppnas upp och få en mer mogen och len smak!

Rekommenderar annars att dricka en smakrik och mustig Syrah/Shiraz.