Terese Cedergren

Örtbakad fläskkarré med rostade palsternackor och salsa verde

Föregående Nästa
foodfolder-porchetta-masi.JPG
Porchetta eller ört rullad fläskkarré är en italiensk kötträtt som gör sig bra både på grillen och i ugnen. Fläskkarrén är fylld med vitlök, rosmarin, timjan, salvia & citron, sedan ihop rullad till en rulle som tillagas på låg värme för ett saftigt och smakrikt resultat. Här serverar vi den med mandel- och smörbakade palsternackor, salsa verde och Masi´s Campofiorin.

Ingredienser

  • 2 kg hel fläskkarré, benfri
  • steksnöre
  • Rub:
  • 2 st citron
  • 6 klyfta(or) vitlök
  • 1 kruka(or) rosmarin
  • 1 kruka(or) timjan
  • 1 kruka(or) salvia
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 dl rapsolja
  • Sås:
  • 8 st rädisor med blast
  • 1 kruka(or) persilja
  • 1 kruka(or) gräslök
  • 0,5 kruka(or) salvia
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 1 msk kapris
  • 4 st sardeller
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 st citron
  • salt & peppar
  • Tillbehör:
  • 12 st palsternacka
  • 50 g smör
  • 1 dl mandelmjölk
  • 3 nypa(or) salt

Gör så här:

fläskkarrén



  1. Skär karrén längs med långsidan tills det blir ett 1 1/2 cm tjockt köttstycke (som ett ark). Massera in kötet med salt och lägg sedan den fetaste sidan nedåt.

  2. Hacka örterna och riv zesten från citronerna. Skala och finhacka vitlöken. Fördela vitlök, zest, timjan, salvia och rosmarin på köttet och rulla till en fast rulle. Bind ihop med steksnöre. Låt med fördel den rullade karrén vila över natten med örterna.

  3. UGNEN: Sätt ugnen på 125°C. Lägg karrén på ett ugnsgaller med en ugnsform med vatten under. GRILLEN: Använd hälften briketter, hälften kol. (Kol är mer lättantändligt). Låt dem glöda ur ordentligt, kan ta 30-40 minuter innan det är dags att lägga på köttet. Grilla under lock och flytta kolen till ena sidan av grillen och lägg kötten på den sidan utan kol. Använd termometer för bästa resultat. 

  4. Stek/grilla tills innertemperaturen är 70–73°C, ca 3-4 timmar. Låt vila ca 30 minuter. Skär i ca 1/2 cm tjocka skivor. 


Salsa Verde



  1. Skölj blasten noga från rädisorna. TIPS! Lägg dem i en skål med kallt vatten så att jorden släppen, skölj sedan under rinnande vatten.

  2. Blanda blasten, persilja, gräslök, salvia,  skalad vitlök, kapris, sardeller och olja i en skål och mixa ihop med en stavmixer. 

  3. Smaka av med citronsaft, ev. salt och peppar.


UGNSBAKADE PALSTERNACKOR



  1. Sätt ugnen på 225°C. 

  2. Skrubba och dela palsternackorna.

  3. Blanda halvorna med rapslja, salt, peppar, smör och mandelmjölk i en ugnssäker form.

  4. Rosta mitt i ugnen 20-25 minuter.


 


Servera porchettan med de ugnsrostade palsternackorna, Salsa verden och Campofiorin från Masi. Hitta vinet här!


Receptet är framtaget i samarbete med Masi.

Tips

Av de rädisor och blast som är kvar, går en sallad och använd Salsa verden som dressing.

Förutom Salsa Verde så är även Rödvinssmör gott till denna rätt!