Terese Cedergren

Fläsk med löksås som "mingelbite"

Föregående Nästa
5A61FA19-698F-411C-B3B2-406490CE3274.jpeg
Ta fläsk med löksås till en ny nivå! Här som en lyxig bite till middagen eller minglet serverat med bubbel.

Ingredienser

  • 0,4 kg rimmad fläsksida
  • 0,5 dl äppelmust
  • 1 tsk honung
  • Sås:
  • 2 st gullök
  • 4 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • salt
  • peppar
  • Topping:
  • 0,5 dl rostad lök
  • gräslöks blommor eller hackad gräslök

Gör så här:

Löksås


Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg, späd med grädden.


Låt såsen koka på svag värme tills såsen reducerats till hälften.


Mixa den med en stavmixer, tillsätt soja och smaka av med salt och peppar.


Häll upp såsen i en spritspåse.


Sidfläsk


Sätt ugnen på 120-125 grader.


Skär rutmönster i svålen med en vass kniv.


Lägg köttet med köttsidan uppåt i en ugnsfast form, häll äppelmust över och sätt in i ugnen.


Efter ca 1,5 tim vänd fläsksidan så att svålen är uppåt, ringla över honung.


Tillaga köttet i mitten av ugnen i sammanlagt minst 4 timmar.


Innan servering så knaperstek svålsidan med en brännare eller i en stekpanna.


Skär fläsksidan i kuber och toppa med löksås, rostad lök och förslagsvis gräslöks blommor eller hackad gräslök.


Servera med