Terese Cedergren

Flankstek

Föregående Nästa
flodfolder-flankstek-1.JPG
Flankstek är saftigt och otroligt gott att grilla, marinera helst köttet innan du grillar för ett mörare resultat. Servera med tex. krossade potatisar, tryffel majonäs, grillade limehalvor och picklad lök.

Ingredienser

  • 1,4 kg flankstek
  • 4 st lime
  • Marinad:
  • 3 dl grillmarinad

Gör så här:

Lägg köttet i en plastpåse. Häll över marinaden. Låt dra i kylen minst 1 timme, gärna över natten. 


Torka av köttet. Grilla ca 5 minuter på varje sida till en innertemperatur på ca 50 grader och låt de sedan vila ca 10 minuter i smörpapper, innertemperaturen ska ligga på ca 58 grader. Skär sedan upp flanksteken i tunna skivor. Tänk på att skiva tvärs över muskelfibrerna, annars blir köttet segt.


Servera med tex. krossade potatisar, tryffel majo, grillade limehalvor och picklad lök.


Grillen


Använd hälften briketter, hälften kol. (Kol är mer lättantändligt). Låt dem glöda ur ordentligt, kan ta 30-40 minuter innan det är dags att lägga på köttet. 


TEMPERATUR LATHUND för Flankstek


Rare: 56° C - ta bort från grillen mellan 50-52° C


Medium: 58° C - ta bort från grillen mellan 52-54° C 


Well done: 62° C - ta bort från grillen mellan 54-56° C


Flankstek


Flankstek passar även bra strimlat till wok, eller i en stroganoff. Stektiden är då 3-5 minuter. Flankstek är även utmärkt mald till råbiff tack vara en fin och djup köttsmak.


Gott till

Tips

ATT GRILLA

Primörergrillad blomkålgrillad kålgrillad majsspetspaprika, purjolökananas eller nektarin.

TESTA ÄVEN ATT GRILLA

FlankteakFlapsteakSekretoKalventrecoteT-bone steakPorchettaTonfiskLammracksAnkbröstKyckling

GRILLSÅSER 

Salsa verdeyoghurtsåstomatsåstryffelmajoröktmajonäslabne eller rödvinssmör

SERVERA TILL

Linsragu, Krossade potatisar, SötpotatispommesOgrässalladTomatsalladBönsallad med getostdressingNektarinsallad

LATHUND PÅ INNERTEMPERATUR PÅ KÖTT

  • Bleu: upp till 45°C (nöt).
  • Rare: 45-50°C (nöt, vilt).
  • Medium-rare: 50-54°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Medium: 54-58°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Medium-well: 58-65°C (nöt, vilt, kalv, lamm).
  • Well done: 65-72°C (nöt, vilt, kalv, lamm, fläsk, fågel)