Terese Cedergren

En försmak av sommaren med fläder- & myntasaft

Föregående Nästa
image.jpeg (358)
image.jpeg (357)
fläder
image.jpeg (364)
Fläder och mynta är några av mina favoriter då de påminner om sommar och värme. Om du inte har fläder själv så kan antingen fråga någon som har på sin tomt eller norpa några blomsterklasar ;)

Ingredienser

  • Övrigt:
  • 40 st fläderblomsklasar
  • 3 st citron
  • 10 själk(ar) mynta (valfritt)
  • 1,5 kg socker
  • 1,5 l vatten
  • 50 g citronsyra

Beskrivning:

Grundreceptet ger ca 1,5 liter saft


Lägg blomklasarna och myntan i en hink alt. stor bunke el kastrull som rymmer minst 5 liter.


Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblomsklasarna.


Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblomsklasarna och citronskivor.


Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.


Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)


Visste du att fläder används bland annat för behandling av förkylning, hosta och övre luftvägsinfektioner. En norsk undersökning visade att patienter som behandlades med fläderbärsextrakt i genomsnitt hade fyra dagar kortare sjukperiod än de som behandlats med placebo.


Så sätt igång nu och gör husmorskurer inför midsommar förkylningen :) 


fläder och myntasaft


Gör även;