Terese Cedergren

Fisksoppa med saffran och aioli

Föregående Nästa
foodfolder-fisksoppa
Härlig fiskgryta med en lätt asiatisk touch. Den smakrika grytan är smaksatt med saffran, fänkål, vitt vin fisk & skaldjur. Servera med ett glas smakrikt vitt vin.

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 3 klyfta(or) vitlök
  • 2 påse(ar) saffran
  • 2,5 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 2 st fiskbuljong
  • 400 g potatis
  • 300 g fänkål
  • 300 g lax
  • 300 g torsk krav- eller mscmärkt
  • 4 st pilgrimsmusslor
  • 200 g kräftor
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 tsk fisksås
  • 3 krm chiliflakes
  • 2 msk rapsolja
  • 200 g pak soi
  • Sås:
  • 2 st äggulor
  • 2 tsk vit balsamico
  • 2 dl rapsolja
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 1 krm salt

Gör så här:

Aioli


Vispa ihop äggulor vinäger (fungerar även med färsk pressad citron). Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning. Smaka av med pressad vitlök och salt.


Fiskoppa


Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja tillsammans med fiskbuljongen och saffran. Häll på vinet och koka ca 5 min. Tillsätt vattnet. Låt koka under lock ca 8 min.


Skala och skär potatisen i små kuber. Ansa och skär fänkål och pak soi i grova bitar. Skär lax och torsk i ca 2×2 cm stora bitar.


Dela pilgrimsmusslorna så att de är liknande storlek som fisken.


Tillsätt grädde, salt och chiliflakes. Lägg potatisen i grytan och koka ca 10 min.


Lägg först i fänkål, pak soi, fisk & pilgrimsmusslor. Låt koka på låg värme ytterligare ca 3 min.


Lägg i kräftorna (de ska inte koka i soppan, då blir de sega).


Servera gärna med en bit bröd.


Gott i glaset

Tips

Potatisen går att bytas ut mot sötpotatis alt broccoli.