Terese Cedergren

Crème Ninon

Föregående Nästa
foodfolder-creme-ninon-gron-artsoppa.JPG
Gröna ärtsoppa med Champagne, en sann Tore Wretman klassiker. Fungerar utmärkt som lyxig förrätt, lunch eller enklare middag.

Ingredienser

  • 5 dl gröna ärtor
  • 3 st schalottenlök
  • 5 dl hönsbuljong/fond
  • 25 g smör
  • 1 tsk citron
  • 3 cl torr sherry
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 dl champagne, eller annat väl mousserande balanserat vin
  • Topping:
  • 4 st färsk grön sparris
  • 1 msk smörgås krasse
  • Tillbehör:
  • löjrom
  • halstrade pilgrimsmusslor
  • smetana

Gör så här:

Fräs schalottenlöken i smör i tills den är mjuk, men den får inte brynas.


Blanda ut hönsbuljonngen/eller den koncentrerade fonden med vatten i en kastrull på låg värme.


Tillsätt hälften av grädde och vispa resterande.


Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salta och peppar.


Häll ned ärtorna i kastrullen och värm upp dem, låt de inte koka, då oxiderar dem och soppan blir inte lika grön.

Mixa soppan slät med en mixer.  (Sila den i en nätsil om du önskar den helt slät.)

Tillsätt torr sherry och citronsaft, utan att soppan kokar, då förlorar den sin fina gröna kulör!


Precis före servering vänd ned grädden och rör försiktigt om och sedan toppa med champagnen i soppan. Häll upp i skålar/glas och servera.

TIPS! Toppa med hyvlad sparris, krasse eller en ost smörgås, halstrade pilgrimsmusslor, löjrom och smetana.




Vill du förbereda soppan så gör själva ”fonden” klar. Innan du ska servera soppan så värm på den och ärtorna och mixa allt till en slät soppa. Avsluta med att röra ned vispad grädde & bubbel! 



SERVERA GÄRNA MED

Tips

Hitta den även via SpotifyAcast eller iTunes.