Terese Cedergren

Clam Chowder – Krämig musselsoppa

Föregående Nästa
IMG_7500.JPG
IMG_7501.JPG
Mättande recept på musselsoppa med potatis, selleri, timjan, vitt vin, grädde och bacon. Gott, rustikt och enkelt! Visste du att det är en god gärning att äta blåmusslor? De är havets renhållare och kan på en timme filtrera fem liter vatten! Köp odlade musslor så stödjer du ett naturligt och effektivt sätt att göra våra hav friskare.

Ingredienser

  • 1 st blåmusslor i nät
  • 1 msk rapsolja
  • 1 st schalottenlök
  • 2 klyfta(or) vitlök
  • 1 själk(ar) blekselleri
  • 0,5 st umami- alt. fiskbuljongtärning
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl grädde
  • 2 st potatis
  • vitpeppar
  • salt
  • 1 krm timjan
  • Topping:
  • 0,5 paket bacon

Gör så här:

Skala och finhacka blekselleri och löken till fonden och låt dem fräsa i olja utan att de tar färg. 


Borsta musslorna rena från smuts och skägg. Häll musslorna över löken och sellerin och slå på vinet och vattnet. Låt koka i cirka 5-8 minuter tills musslor har öppnat sig.


Sila av musslorna och spara fonden för sig, släng alla musslor som inte har öppnats.


Koka upp fonden med grädden. Smaka av med salt och peppar.


Skala och skär potatis i centimeterstora kuber och koka i fonden tills den är mjuk. Mixa sedan fonden till en slät soppa häll på mer vatten/grädde om den blir för tjock.


Knaperstek finhackat bacon.


Servera i skålar eller djupa tallrikar och lägg häll på soppan och lägg på musslor. Garnera med bacon och en sellerikvist.



Fler recept med musslor;


Parmesan och persiljegratinerade musslor


Chili och citrongräsgratinerade musslor


Moule marinière


Paella med blåmusslor och kungsräkor


Gott med;

Tips

Byt med fördel ut potatisen mot sötpotatis och grädden mot kokosgrädde.

För att få din Clam Chowder mer asiatisk så koka musslorna med hackat citrongräs, chili och använd kokosgrädde istället för vanlig grädde. Toppa med koriander. Denna rätt finns på menyn på Södra teatern på Mosebacke.