Terese Cedergren

Citronmaräng tårta

Föregående Nästa
image.jpeg (188)
Ett av de mest beroendeframkallande bakverken jag någonsin har ätit! Kalla de tårta eller paj, den syrliga citronen med den "crunchy" paj botten toppat med maräng gör den magiskt god.

Ingredienser

  • Fyllning:
  • 2 st citroner
  • 2 dl florsocker
  • 3 st ägg
  • 2 st äggula
  • 100 g smör
  • Paj:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl socker
  • 2 msk vatten
  • Topping:
  • 2 st äggvita
  • 2 dl strösocker

Gör så här:

Citronfyllningen


Smält smöret. Riv zesten av citronerna och pressa sedan saften ur dem. Vispa äggen lätt och blanda med florsocker, zest, citronsaften och de smälta smöret.


Pajen


Skär smöret till smuldegen i mindre bitar. Smula med fingertopparna samman mjöl, socker, salt och smör. Tillsätt iskallt vatten och kläm ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med lös botten. Förgrädda pajskalet ca 15 minuter i 175° i nedre tills den fått lite färg. Låt pajskalet kallna.


Häll i citronfyllningen i de avsvalnade pajskalet. Grädda 15-20 minuter i 175°, tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna.


Maräng


Vispa äggvitorna och strösockret till hårt skum. Bred alt klicka ut marängsmeten över pajen.


Sätt ugnen på “grill” och höj temperaturen en aning. Grädda pajen under grillelementet under uppsikt tills den blir gyllenbrun.


Baka även;


citronmaräng tårta