Terese Cedergren

choklad kladdkaka med zucchini och chokladfrosting

Föregående Nästa
foodfolder-zucchini-kladdkaka.jpeg
Riv zucchini och baka en ruggit god choklad kladdkaka. Zucchinin bidrar med saftighet och ger kladdkakan en tryffelliknande konsistens. Toppa med krämig chokladfrosting. Servera gärna med en god mörk rom eller whiskey.

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 dl rapsolja eller annan neutral olja
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 200 g färskost (till kaka & frosting)
  • 200 g zucchini
  • 150 g choklad (blanda mörk och ljus efter tycke och smak)
  • 50 g smör
  • 1,5 dl florsocker
  • Topping:
  • fingersalt
  • påskägg eller annat passande högtids godis

Gör så här:

Sätt ugnen på 190˚C.


KLADDKAKAN


Finriv zucchini och krama lätt ut vätskan.


Hacka 2/3 del av chokladen.


Blanda de torra ingredienser. 


Vispa ihop olja, socker och ägg till en fluffig smet och rör sedan er de torra ingredienserna till en slät smet. 


Tillsätt sedan färskost, den rivna zucchinin och hackad chokladen. Häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20x30 cm. 


Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter. Kakan ska vara lätt kladdig i mitten, testa att sticka ned en tandpetare och se om den är lagom kladdig.


Låt svalna. 


FROSTING


Smält 1/3 del chokladen i en bunke över vattenbad. 


Vispa ihop färskost, rumstempererat smör och florsocker tills det är fluffigt. Tillsätt då den smälta chokladen.


Bred fröstingen över kladdkaka och strö över salt.


Skär kakan i mindre bitar och toppa med tex riven zucchini och små påskägg eller för högtiden passande godis.


 


Förvara kakan i kylen. Kladdkakan är godast medan den fortfarande är kylskåpskall.


 GOTT TILL

Tips

Lyssna på pocasten I glaset

Lyssna på podden via SpotifyAcast eller iTunes.