Terese Cedergren

Romaric Chavy - knappt 30 år och redan "gammal i gemet"!

Föregående Nästa
foodfolder-romaric-chavy-chouet .jpg
foodfolder-romaric-chavy-chouet-3 .jpg
foodfolder-romaric-chavy-chouet-1 .jpg

Var på vingårds besök i Bourgogne på hos Romaric Chavy på Domaine Chavy-Chouet. Otrolig upplevelse att vara där och delta i vineriets alla processer, strosa runt bland vingårds lägen och framförallt laga mat till dessa fantastiska viner.

Domaine Chavy-Chouet är en 14 hektar vingård i Bourgogne med ca 50 st fördelade vingårdsplättar i byarna Meursault, Puligny-Montrachet, Pommard, Volnay och Saint-Aubin. Produktionen består av 80% vita viner (Chardonnay) och 20% röda viner (Pinot Noir).


Sedan 2014 äger och driver den knappt trettio år gamla Romaric Chavy egendomen, han är sjunde generationens vinmakare. Hans filosofi är enkel; den går ut på hårt arbete i vinmarken, perfekt mogna druvor och bara använda de bästa ekfaten Bourgogne har att tillgå.


Generellt är Domaine Chavy-Chouet viner eleganta, kraftfulla, koncentrerade och goda redan i deras ungdom.


Driften av vingården tog Romaric över redan som 20-åring efter sin far Hubert Chavy, han har haft hjälp av sin gudfar, François Mikulski som har stjärnstatus som vinmakare i Bourgogne.


Romaric jobbar med ett genomgående "hållbarhetstänk", men är inte certifierad.


Bourgogne rouge (La Taupe)


Bourgogne rouge La Taupe kommer från en plätt bredvid slottet Château Pommard – ca 8000 st flaskor från äldre vinrankor ger en rustik intensivitet med "silkiga" tanniner.


Cirka 500 st flaskor från Volnay, 300 st villages och 200 st premier cru (Carelle sous la Chapelle) men alla buteljeras som villages.



I byn Meursault äger Romaric en nästan 1 hektar stor plätt (monopol) som cisterciensermunkar byggt en mur runt. Vilket skyddar vinrankorna men den blir även väldigt varm under sommaren så druvorna mognar mycket tidigare.


I slutet av april i år drabbades Bourgogne av en frost som är den västa sedan 1981, den förstörde upp till 90% av årets skörd. Lyckligtvis så klarade sig Clos des Corvées de Citeaux pga av sin skyddande mur. 2016 produktion av Meursault kommer därav bli ytterst liten men håll utkik efter Clos des Corvées de Citeaux.


2015 Clos des Corvées de Citeaux


2015 Meursault Clos des Corvées de Citeaux, är gyllene gul med doft av både frukt och smör med en nötighet. Smakpaletten består av päron, nötter, örter och mineraler. Ungt, balanserat och elegant svårt att inte gilla! 


Romaric själv säger att 2015 Meursault Clos des Corvées de Citeaux är en av de bästa årgångarna han har gjort.


2015 Meursault Clos des Corvées de Citeaux


Här pumpas Meursalut vinet upp från ekfaten till ståltankar. Hela vineriet är precis om- och nybyggt.



2013 Puligny-Montrachet 1er Cru-Les Folatieres - Friskt, smörigt och elegant vin. Smaker av stenfrukt, citrus, smör och rostade nöt toner. Passar som det är eller till kyckling, fläskkött, lax, tonfisk, vegetariskt och speciellt nu under sparris tider!



Hitta receptet på Bourgogne kyckling i ugn här!


Är du intresserad av att köpa viner från Domaine Chavy-Chouet så går det att privat importera genom Thies Wines, länk här!


Winefinder har 2014 Bourgogne Blanc Les Femelottes från Puligny-Montrachet i sitt lager, länk här!



Vineriet


Vineriet i Meursalut


Flaskor till buteljeringen


 


Buteljering







Romaric Chavy



Hjälpbreda i vineriet


Ordrar packas och skickas på löpande band och efterfrågan bara ökar speciellt från Asien


Paketerar ordrarNya ekfat


Nya delen av vinkällaren med helt nya franska ekfat



Gäller att ha tungan rätt i munnen när man pumpar upp faten ;)



Äldre delen av vinkällaren



Romaric Chavy


En mycket stolt Romaric visar upp sina favoriter som han själv kallar sina "ögonstenar"



Druvorna i Clos des Corvées de Citeaux monopolet som klarade frosten





Romaric Chavy


Frostens framfart...


Frost skadorDen här vingårds plätten klarade tyvärr inte frosten


Den här bjuder jag på :)