Terese Cedergren

Champinjonsoppa

Föregående Nästa
fodfolder-champinjonsoppa-3.jpg
Vill man satsa på lyx, inte tumma på kvalité och komma undan till en billig peng kan jag varmt rekommendera denna champinjonsoppa. Just denna är gjord på skogschampinjoner men går lika bra på vanliga champinjoner. Servera med fördel ett glas fino sherry eller en torr cider.

Ingredienser

  • 0,5 kg champinjoner
  • 1 st gul lök (liten)
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vispgrädde alt. vegetabilisk grädde
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk fino sherry (torr)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:



Grovhacka 3/4 av champinjonerna­. Skala och hacka löken­. Skär 1/4 av svampen i tunna skivor­, gärna med mandolin.






Fräs de grovhackade champinjoner och lök i rapsolja i en stor kastrull tills det mjuknat­.


Tillsätt timjan, grönsaksbuljong & grädde­. Låt koka ca 10 minuter under lock­.








Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer, tillsätt vatten för att få spä ut soppan om den är för tjock.­


Låt sjuda i 5 minuter och smaka av med salt, peppar och sherry.­






Servera och toppa soppan med den den tunt hyvlade svampen­ och en kvist timjan.




Gott till