Terese Cedergren

Ceviche på asc-märkt sötvattenräka med chili, lime, koriander & rostat ris

Föregående Nästa
foodfolder-sötvattenräka.jpg
Vannamei-räkor är vietnamesiska ASC-certifierade räkor. Certifieringen innebär att ingen mangrove skog får skövlas eller att odlingar anläggs på skyddad mark. Dessa stora saftiga räkor passar perfekt till ceviche, här har vi gjort en variant med chili, lime, apelsin, koriander & rostat ris.

Ingredienser

  • 0,4 dl okokt jasmin ris
  • 0,3 kg ASC-märkta Vannamei-räkor
  • 1 st lime
  • 0,5 st apelsin
  • salt
  • 0,5 kruka(or) koriander
  • 0,5 st chili
  • 2 st avokado

Gör så här:

Börja med att rosta riset i en stekpanna på medelvärme till riset blir mörkt gyllene. Ställ åt sidan.


Haka räkorna och lägg i en bunke.


Finstrimla chilifrukten och hacka koriandern. Blanda samman allt i en skål och pressa lime- och apelsinsaft över. Smaka av med salt.


Dela och tärna till avokadon till en "fjäder" och lägg upp på de tallrikar/skålar du tänkt servera ceviche på/i.


Toppa med de marinerade räkorna, de rostade riset och en kvist koriander.

Tips

ASC

Aquaculture Stewardship Council, ASC, är en global hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur. Märkningen ställer bland annat krav på fodret som används i odlingarna, på minskad antibiotikaanvändning, vattenrening och på att fisken ska kunna spåras tillbaka till odlingsplatsen. Dessutom finns sociala krav som föreningsfrihet, förbud mot barnarbete med mera. 

I ASC finns representanter från bland annat fiskeribranschen, forskning och civilsamhället.

Källor: ASC, WWF