Terese Cedergren

Carbonara med bönpasta

Föregående Nästa
image.jpeg (49)
Har aldrig varit så förtjust i Carbonara men har på senaste tiden testat mig fram och börjar verkligen uppskatta denna enkla rätt. Testade att göra en med bönpasta som va väldigt god. Bönpastan är ett nyttigare allternativ med sitt höga protein- och fiberinnehåll och perfekt alternativ för alla gluten intoleranta. Den gröna fettuccine är min favorit.

Ingredienser

  • 0,2 kg grön bönfettuccine pasta alt vanlig spaghetti
  • 4 st äggulor (ekologiska)
  • 6 skiva(or) sidfläsk
  • 1 dl grädde
  • 1,5 dl parmesan
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • 1 knippe färsk timjan

Gör så här:

Häll ned äggulorna i en skål tillsammans med grädde och hälften av parmesanosten. Vispa ihop med en gaffel. Krydda lätt med salt och peppar och ställ åt sidan.


Stek sidfläsket tills det är riktigt knaprigt och har fått fin färg och strö på några rejäla nypor svartpeppar.


Här gäller det att vara snabb för att carbonaran ska bli bra; när pastan är kokt häller du av den men sparar lite av pastavattnet på sidan om.


Häll genast över pastan i stekpannan och blanda runt med sidfläsket.


Ta sedan stekpannan från värmen och tillsätt pastavatten samt gräddsåsen. Rör ihop snabbt (tillaga inte mer nu – annars kommer det bli äggröra av det hela!)


När du blandar runt pastan tillsätter du resten av parmesanosten och lite mer av pastavattnet om det behövs för att få rätt konsistens på såsen.


Strö timjan över, smaka av och servera sedan direkt medan rätten fortfarande är krämig.