Terese Cedergren

Blåbärsgalette

Föregående Nästa
bakablåbärsgalette
image.jpeg (464)
Brukar vanligtvis göra vanlig smulpaj men stötte för ett tag sedan på paj galetter som är helt magiskt goda! Variera gärna med smultron, rabarber, jordgubbar, persika, krusbär, vinbär eller andra goda frukter och bär. Låt fantasin flöda och tänk säsong!

Ingredienser

  • Paj:
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 150 g smör
  • 1 dl pecannötter (hackade)
  • 1 st ägg
  • 2 nypa(or) salt
  • Fyllning:
  • 2,5 dl blåbär
  • 0,5 dl socker
  • 2 msk majsstärkelse

Gör så här:

Blanda mjöl, hackade pecannötter, florsocker och salt i en skål. Tillsätt ägg och mixa snabbt ihop till en deg.


Forma till en deg och platta till ca 3-4 mm tjock. Lägg i kyl minst 1 timme.


Sätt ugnen på 200 grader.


Kavla ut pajdegen ovalt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.


Strö ut bären och sikta över majsstärkelse och socker. Spara ca 2 cm runtom som du sedan viker över bären.


Baka i nedre delen av ugnen tills kanterna är gyllenbruna och fyllningen bubblig ca 35-40 minuter.


Låt svalna och njut sedan med vaniljglass.



Testa även;