Terese Cedergren

Bbq lax med morot och purjolök

Föregående Nästa
foodfolder-bbq-lax-asc.jpeg
Saftiga och söta aromer från bbq såsen och morötterna gifter sig perfekt med laxen och detta är en rätt som passar vardag som fest. Laxsida är även ypperlig att lägga på grillen.

Ingredienser

  • 0,8 kg asc-märkt laxsida
  • 4 msk bbq-sås
  • 2 st morot
  • 1 st purjolök
  • rapsolja
  • salt
  • svartpeppar
  • Tillbehör:
  • citrussallad alt. fänkålssallad
  • Sås:
  • 2 dl gröna ärtor
  • 1 kvist dill alt. mynta
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk färskost alt. rapsolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°.


Dela, skölj och skär purjolöken, skala och tärna morötterna. 


Lägg laxsidan på en plåt. Pensla den rikligt med bbq-såsen.


Tillaga mitt i ugnen ca 30 min till 52-56° innertemperatur. Använd stektermometer. Om du grillar laxen så ha kvar skinnet.


För ett saftigare resultat baka laxen i 100° ca 1 timma.


Grön Ärtkräm


Mixa ärterna till en slät kräm med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt färskost, örter och citronjuice. Smaka av med salt och peppar.


Servera laxsidan med den gröna ärtkrämen och en sallad alt. ris.