Terese Cedergren

Apelsinkaka

Föregående Nästa
68CAC6B8-2B32-48F7-93BA-7C512E8D9FAE.jpeg
Denna ljuvliga Apelsinkaka blev jag serverad på min semester i Portugal och självklart tog jag med mig receptet för att dela den med alla livsnjutare! Kakan är glutenfri och går även att baka laktosfri.

Ingredienser

  • 2 msk glutenfritt mannagryn alt. kokosflingor
  • 2 dl rörsocker
  • 3 st ägg
  • 1 dl olivolja
  • 250 g ricotta
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm salt
  • 1 dl färskpressad apelsinjuice
  • 2 msk apelsinzest (finrivet skal)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.


Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Använd glutenfria mammagryn alt. kokosflingor istället för ströbröd.


Vispa socker och ägg fluffigt, blanda ner olivolja och ricottan.


Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner i bunken tillsammans med apelsinsaft och skal.


Vänd ner äggsmeten i bunken och rör om till en jämn smet.


Grädda i mitten av ugnen ca 30-35 min. Ha gärna en ugnstermometer i kakan, den ska ha en innertemperatur på 98 grader.


Ta ut kakan och låt svalna i formen ca 10-12 minuter. Stjälp därefter upp den på ett galler för att svalna helt.




Gott till

Tips

Du kan även halvera mandelmjölet och använda hälften vetemjöl.