Terese Cedergren

Ankbröst med rotselleri- och svamppuré & blåbärssås

Föregående Nästa
foodfolder-anka-jacobs-creek.jpg
Festlig och riktigt god rätt med saftigt ankbröst, rotselleri- och svamppuré serverat med blåbärssås. I glaset serverar vi Jacob´s Creek Double Barrel Shiraz som är fyllig med mjuka tanniner och smakinslag av plommon, björnbärssylt, mandel, vanilj, lakrits och mörk choklad. Fuktigheten och sötman balanserar köttet, purén och såsen helt perfekt. Ankan kan självklart ersättas med liknande mörkt kött, som älg, rådjur eller nöt.

Ingredienser

  • 0,6 kg ankbröst
  • salt
  • svartpeppar
  • Sås:
  • 2 st schalottenlök
  • 3 msk strösocker
  • 250 g blåbär
  • 1 själk(ar) timjan
  • 1,5 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • 3 tsk maizena
  • 2 msk smör
  • smaka av med salt
  • Puré:
  • 250 g rotselleri
  • 60 g champinjoner
  • 2 tsk citronjuice
  • salt
  • vit peppar
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk smör

Gör så här:

Ankbröst


Putsa ev. bort synliga hinnor och senor från ankbrösten.


Skär täta och fina snitt i ett korsmönster i fettkappan.


Strö ett tunt lager med salt i botten av en kall stekpanna.


Lägg ankbrösten i den kalla och saltade pannan med fettkappan nedåt, stek sedan ankbrösten på hög värme.


Låt ankbröst steka på fettkappan till det är gyllenbrunt och krispigt. Vänd sedan och stek den andra sidan lätt gyllene.


Lägg ankbrösten i en ugnsform och stek dem klart i ugnen med fettkappan uppåt. Mitt i ugnen på ca 150 grader tills bröstet har nått en innertemperatur på 52 grader, ca 8 min.


Slå in ankbrösten i smörpapper eller bakplåtspapper (ej folie då blir den torr). Låt dem vila på en skärbräda i 5 min innan du skär dem i tunna skivor.


 


Blåbärssås


Skala och finhacka löken. 


Smält sockret i en kastrull. Blanda ner lök, blåbär och timjan Låt det fräsa ca 1 minut.


Tillsätt vin, vatten och fond och låt det sjuda ca 10 min.


Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa med en sked för att få ut vätskan.


Värm den silade såsen och vispa ner smör och maizena utrörd i kallt vatten.


Låt koka upp.


 


Rotselleri- & champinjonPuré


Skala och skär rotsellerin i tärningar. Ansa och dela champinjonerna.  


Koka rotsellerin under lock på svag värme tills den är helt mjuk, ca 15 minuter. Lägg ned champinjonerna med rotsellerin och låt dem få koka i ca 5 min.


Lyft upp selleri och svamp och lägg i en mixer. Tillsätt grädden och mixa blandningen till en slätt puré.


Smaka av med citronjuice, salt och peppar. Späd ev med mer vätska.  


 


I glaset har vi Jacob´s Creek Double Barrel Shiraz. Vinet är unikt på så sätt att det lagrats både på whiskeyfat och ekfat. Shirazen är fyllig med mjuka tanniner och smakinslag av plommon, björnbärssylt, mandel, vanilj, lakrits och mörk choklad. Fuktigheten och sötman balanserar köttet, purén och såsen helt perfekt. Njut!


Tips på dessert som även passar vinet är Chokladmousse med björnbärskompott.


 



För ett alkoholfritt alternativ så testa Jacob´s Creeks Un Vined Shiraz.

Tips

Spara och sila fettet som är kvar i pannan efter att du stekt ankbrösten. Använd det till att göra de godaste krossade ugnsrostade potatisarna eller som redning tillsammans med maizena i såsen.