Terese Cedergren

Älgköttbullar i krämig ajvarsås

Föregående Nästa
foodfolder-älgköttbullar-ajvarsås.JPG
Viltkött kan ibland vara svårt att hantera på grund av sitt fettsnåla innehåll, här balanseras älgköttbullarna upp av sältan, fettet och sötman från baconet, aprikoserna, mandeln och den krämiga ajvar såsen med kokosmjölk. Smaklig spis!

Ingredienser

  • 0,5 kg älgfärs
  • 1 paket bacon
  • 1 st gullök
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • 1 msk curry
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl mandel
  • 1 dl aprikoser
  • chiliflakes
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja till stekning
  • Sås:
  • 4 dl ajvar (stark)
  • 5 dl kokosmjölk
  • 2 tsk kalvfond
  • 1 msk balsamico
  • 1 msk färsk ingefära
  • Tillbehör:
  • 4 dl bulgur & vildris

Gör så här:

Älgfärs köttbullarna


Skala och hacka löken grovt.


Lägg ned löken tillsammans med baconet i en bunke och kör stavmixer så att det blir till en pure.


Blanda den med färsen, curry, chiliflakes, hackad mandel och aprikoser, svartpeppar och salt. 


Låt smakerna dra in i färesen i ca 30 min - 1 tim.


Rulla sedan stora köttbullar av färs smeten och fräs dem snabbt i rapsolja så de får en fin gyllene yta. 


Stort tack Anders Levén för inspirationen till Bobotie köttbullarna, fler goda viltrecept hittar du i hans nya kokbok Laga älg och annat vilt.


 


Krämig Ajvar Sås


Häll kokosmjölken i en kastrull, tillsätt ajvar, kalvfond, balsamico, tomatpure.


Rör om och låt såsen koka upp och sedan småputtra i ca 5 minuter.


Lägg ner älgfärsbullarna och låt dem koka med såsen, de blir klara efter ca 5-8 min beroende på hur stora köttbullarna är.


Hacka den färska ingefäran och toppa grytan med.


Inspirationen till den Krämiga Ajvar såsen fick jag av min härliga kollega DiaDonna!


 


Jag serverade rätten med Risentas Bulgurblandning innehållandes - gröna linser, rött ris, vildris och pumpakärnor. Annars passar de perfekt med ris eller vanlig bulgur, lite berodde på vad som finns hemma ;)



Receptet är mejerifritt och innehåller inget gluten.


Gott till