Terese Cedergren

Älgfilé med gräddstuvadkål, smörstektsvamp och lingonsås

Föregående Nästa
älgfile
kål
image.jpeg (43)
lingon
Lördag hela veckan :) Älgfilé är ett magert kött med mycket smak, passar bra tillsammans med något fettrikt som t ex gräddstuvad kål och svamp. För att lätta upp rätten passar en något syrlig sås så som lingonsås. Denna rätt är framtagen tillsammans med Julius Wallmo kock på Restaurang Akademin. En av Sveriges bästa kockar enligt mig. Bon aptit på franska och håll käften gott på ren svenska ;)

Ingredienser

  • 400 g älgfilé
  • salt o peppar
  • 50 g smör
  • 2 st ostronskivling
  • 1 dl trattkantareller alt kantareller
  • 6 st brysselkål
  • 2 dl fint skuren vitkål
  • 1 msk smör
  • 1 dl grädde
  • 3 klyfta(or) färsk vitlök
  • krasse
  • Sås:
  • 0,5 st gul lök
  • 1 dl råa lingon
  • 1 dl röttvin
  • 1 msk balsamico
  • salt
  • peppar
  • 3 msk grädde
  • 2 cl cognac

Gör så här:

Stek filén hett i smör för att få en fin stekyta. Salta och peppra och låt den sedan ugns stekas i 100 grader till den när 52 grader tillsammans med en kvist färsk rosmarin och vitlöksklyftor. Låt den sedan vila på ett fat va 10 min.


Strimla vitkålen, ansa brysselkålen, hacka vitlöken och stek dessa i smör först hett sedan dra ned värmen och låt den svettas i ca 10 min. Häll sedan på grädde och låt den dra in i kålen, smaka av med salt och peppar. När du ansar brysselkålen spara ett par gröna blad som du spar till svampen.


Rensa svampen och stek först ostronskivlingen i smör tills den fått en gyllene kulör. Släng sedan ner kantarellerna ett par minuter. Salta och peppra och släng ned de sparade brysselkål bladen för att addera kulör.


Svetta den fin hackade löken i stekfettet från köttet, addera smör, rödvin och lingon. Låt de stekas och addera sedan grädden och balsamico. Smaka sedan av med cognac, salt och peppar.


Skär upp köttet i fina skivor, smaka av med salt och peppar. Garnera med krasse.


Serveras med fördel tillsammans med ett mustigt glas rött!


 


 


 

Tips

Fått ett par vishets ord från Michel Jamais; FETT är rätt, SALT är ballt. Tänk på de när du lagar mat ;)

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.

Kommentarer: