Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Glutenfri rabarberkaka

Föregående Nästa
rabarberkaka_foodfolder.JPEG
Ta vara på säsongens råvaror! Njut av rabarbern och baka den här jättegoda glutenfria rabarberkakan på mazarinbotten. Rabarbern är inkokt för att få den fina rosa färgen och mjuka texturen.

Ingredienser

  • Botten:
  • 220 g mandlar, skållade och skalade
  • 220 g strösocker
  • 150 g smör
  • 120 g ägg
  • 100 g vatten (tillsätt lite i taget mandelmassan för rätt konsistens)
  • Topping:
  • 5 st rabarberstjälkar
  • 200 g vittvin
  • 500 g vatten
  • 150 g strösocker
  • Garnityr:
  • 20 g grovmalen kardemumma
  • 20 g strösocker

Gör så här:

Inkokt rabarber (se topping i receptet)


Receptet till inkokt rabarber finns på min kollega Tereses blogg och den finns att hitta även här



  1. Sätt ugnen på 90 grader. 

  2. Skär av roten och spara den (den ger mycket färg när man kokar skalen) och skala rabarbern. Skär rabarbern i ca. 3-4 cm stora bitar. Lägg rabarberbitarna i en ugnssäker form.

  3. Lägg skalen och rotbitarna i en kastrull tillsammans med vatten, vittvin och strösocker och koka upp. Låt sjuda i ca. 5 min. Rör då och då med en slev för att få skalen att släppa färg. 

  4. Sila av vätskan och häll den över rabarberbitarna.

  5. Marinera i 90 grader i minst 1,5-2 timmar. Rabarbern ska bli mjuk och få en vacker rosa färg.

  6. Spara vätskan för att exempelvis göra rabarbersirap av!


Mazarinmassa (se botten i receptet)


Har du inte tid att göra egen mazarinmassa, använd färdig mandelmassa. Välj då gärna en variant som är något dyrare för en bättre kvalité. Punkt 1 och 2 är till hur man gör mandelmassa. Till kakan behöver du 400 gram färdig mandelmassa. 



  1. Väg upp mandlarna och strösocker och lägg i en matberedare.

  2. Kör mandlarna och strösocker i matberedaren tills det blir en smulig massa. Tillsätt vatten tills massan går ihop. 

  3. Vispa smöret mjukt med en elvisp i en bunke.

  4. Tillsätt hälften av mandelmassan i taget och blanda väl. 

  5. Tillsätt ett ägg i taget. Vispa så att äggen går in i massan men vispa inte för länge. Det ska vara så lite luft som möjligt i massan.


 Rabarberkakan



  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Lägg bakplåtspapper i en långpanna och spritsa eller bred ut mazarinmassan i långpannan. Tips! Pensla långpannan med olja eller smör och fäst sedan bakplåtspapperet på fettet. Fettet är som klister och bakplåtspapperet glider inte iväg. 

  3. Lägg rabarberbitarna på mazarinmassan.

  4. Strö över kardemummasocker (blanda grovmalen kardemumma med strösocker).

  5. Baka av i 175 grader i 20-30 minuter eller tills kakan har fått en brun och fin färg. 

  6. Låt svalna i formen.

  7. Servera med vaniljsås eller lättvispad grädde.


Kakan går bra att frysa!


Gott till