Bake my breath away

Den godaste hembakade pizzan!

Föregående Nästa
pizza_foodfolder.jpg
Det är busenkelt att göra egen pizzadeg och med goda fyllningar blir pizzan den godaste du någonsin har ätit!

Ingredienser

  • Deg:
  • 780 g vetemjöl
  • 500 g vatten, iskallt
  • 25 g jäst
  • 20 g havssalt
  • Sås:
  • 500 g passerade tomater
  • 3 st vitlöksklyfotor
  • 1 nypa(or) salt
  • 1 nypa(or) svartpeppar
  • 1 nypa(or) oregano (torkad)
  • 1 nypa(or) basilika (torkad)
  • 1 nypa(or) strösocker

Gör så här:

Pizzadeg



  1. Olja en ugnsplåt med valfri matolja.

  2. Väg upp alla ingredienser.

  3. Blanda samtliga ingredienser förutom saltet och kör i degblandaren i 5 minuter i låg hastighet så att degen går ihop. Höj sedan hastigheten till mellansnabb hastighet och kör degen i ytterligare 5 minuter.

  4. Tillsätt saltet och kör degen i 5 minuter till.

  5. Dela degen i 6 lika stora bitar och forma dom till runda bollar.

  6. Lägg degbitarna på den oljade plåten och täck med plastfilm.

  7. Låt jäsa i rumstemperatur i  90 minuter.

  8. Forma sedan pizzabotten med händerna genom att försiktigt dra i degen så att den blir tunn och rund.

  9. Baka av pizzan i 250 (225 i varmluft) grader i ca. 10 minuter. Avbakningstiden beror på effekten på din ugn.


 Originalreceptet på pizzadegen är från Håkan Johanssons fantastiska bok "Brödet"


Tomatsås



  1. Fräs vitlöken i olivolja och tillsätt passerade tomater.

  2. Smaksätt med salt, svartpeppar, en nypa socker, torkad oregano och torkad basilika.

  3. Låt sjuda i ca. 20-30 min.


Förslag på fyllning


Mozzarella är alltid gott på pizza



  1. Vegetariskt: rödlök, creme fraiche, oliver, championer och ruccola (tillsätt rucolan när pizzan är avbakad).

  2. Panceta, championer creme fraiche, rödlök, ruccola

  3. Kronärtskocka, soltorkade tomater, ruccola, parmaskinka

  4. Tonfisk, rödlök, oliver