Bake my breath away

En finsk blåbärspaj på bulldeg

Föregående Nästa
blåbärbulldeg_foodfolder.jpg
Blåbärspaj kan bakas på så många sätt. I Finland brukar vi baka blåbärspaj på bulldeg. Min mormor och mamma har alltid bakat blåbärspaj på bulldeg. Det är så gott i sin enkelhet! Man kan ha vaniljsås eller lättvispad grädde till men i min mening är det godast bara som den är.

Ingredienser

  • Deg:
  • 70 g smör
  • 200 g mjölk, 3% fett
  • 400 g vetemjöl
  • 70 g strösocker
  • 25 g jäst
  • 5 g kardemumma, grovmalen
  • 3 g salt
  • Dekorering:
  • 20 g pärlsocker
  • Fyllning:
  • 400 g blåbär
  • 40 g strösocker
  • 20 g potatismjöl

Gör så här:



  1. Väg vetemjöl, socker, kardemumma, salt och smula ner jästen på mjölet. Häll ner mjölken.

  2. Blanda degen i en hushållsmaskin precis så att degen går ihop. Blanda i smöret i små bitar.

  3. Arbeta degen i hushållsmaskinen i 10 minuter på mellanhastighet. Om du knådar degen för hand, arbeta då degen i minst 20 minuter. 

  4. Rundriv (=forma degen till en rund "bulle") degen och låt den vila i någon minut.

  5. Kavla degen något i den formen som du kommer att göra pajen och ställ in degen i kylen i minst 30 minuter på bakplåtspapper och en bricka.

  6. Sätt ugnen på 200 grader.

  7. Blanda blåbär med socker och potatismjöl i en bunke.

  8. Kavla sedan degen i önskad form och och lägg den i antingen i en pajform eller en långpanna. Se till att lämna en liten kant på pajen så att blåbären inte rinner ut när du bakar av den i ugnen.

  9. Häll ner blåbären i pajformen, dekorera eventuellt pajen med ett degremsor, pensla med äggstrykning (recept på äggstrykning hittar du nedan i tipsrutan)

  10. Baka av i 200 grader i ca. 20 minuter eller tills du ser att pajen har fått en fin, gyllenbrun färg.

  11. Låt svalna.

Tips

1. När du gör vetedeg (=bulldeg) behöver du inte värma mjölken. Degen kommer att jäsa även om mjölken (eller vattnet) är kallt. 

2. Om du vill göra en stor paj, kan du dubbla receptet och göra pajen på en ugnsplåt.

3. Potatismjöl går att ersätta med majsstärkelse.

4. Äggstrykning=rör ihop ett ägg, 1 msk kallt vatten och 1 tsk salt. 

Här hittar du recept för vaniljsås.