Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Enkla muslibars

Föregående Nästa
muslibars_foodfolder.JPG
Muslibars är perfekta att ha hemma som mellanmål eller att ha i väskan som energipåfyllning. De är enkla att göra och innehållet kan man variera enligt eget önskemål och tycke.

Ingredienser

  • Smet:
  • 200 g havregryn
  • 100 g solrosfrön
  • 120 g pumpakärnor
  • 90 g pistagenötter, hackade
  • 100 g smör
  • 50 g ljus sirap
  • 60 g farinsocker
  • 60 g russin
  • 60 g torkade tranbär
  • 2 g salt

Gör så här:


  1. Väg alla ingredienser och sätt ugnen på 160 grader (varmluft 150 grader).

  2. Blanda havregryn, solrosfrön, pumpakärnor, hackade pistagenötter i en bunke och häll på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i 10 minuter så att det får lite färg.

  3. Smält smör, sirap, salt och farinsocker, låt inte koka! Annars får du en karamell och muslin blir knäckig.

  4. Häll den rostade muslin tillbaka i bunken, rör ner russin och torkade tranbär och häll den smälta smör- och sockerblandningen på muslin. Blanda väl.

  5. Lägg bakplåtspapper på en ugnspanna och tryck musliblaningen på ugnspannan till en kompakt massa. Jag använde mig av en ram för att få något (mindre) tjockare muslibar.

  6. Rosta i mitten av ugnen 160 grader i ca. 20 minuter. Muslin ska inte få färg utan bara "smälta" ihop. Om din ugn är kraftfull, börja med 15 minuter.

  7. Låt svalna och skär till bitar av önskad storlek när muslin har svalnat helt. 

  8. Muslibarsen går bra att frysa!


 


Testa även

Tips

Inspirationen till de här muslibars hittade jag på @sunnuntaileivonta. Jag anpassade mitt recept efter mina egna favoriter i skafferiet.

Recept till ett annat perfekt mellanmålsfavorit, fröbars, hittar du här.