Bake my breath away

Muffinssemlor

Föregående Nästa
muffinssemla_foodfolder.JPG
Dessa söta underbara, små muffinssemlorna är jätteenkla att baka och smakar precis som vanliga semlor. Det är mycket enkelt att göra egen semmelfyllning men det går lika bra att göra på köpt mandelmassa. Smaksätt gärna semmelfyllningen med mandellikör eller en söt sherry för en mer vuxensmak.

Ingredienser

  • Deg:
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 210 g strösocker
  • 100 g ägg
  • 100 g vispgrädde
  • 170 g vetemjöl
  • 5 g vaniljsocker
  • 5 g kardemumma, finmalen
  • 5 g bakpulver
  • Fyllning:
  • 100 g hela mandlar (antingen skalade eller oskalade, eller 50/50)
  • 100 g strösocker (till mandelmassan)
  • 20 g vatten/sherry/mandellikör (vid behov)
  • 50 g strösocker (till sockerlag)
  • 50 g vatten (till sockerlag)
  • 0,5 st vaniljstång (till sockerlag)
  • 1 cl bittermandelolja (valrfritt)
  • Topping:
  • 200 g vispgrädde
  • Garnityr:
  • 5 g florsocker

Gör så här:

Muffins 


Ca. 30st små muffins, alt ca. 15st stora. Använd gärna en muffinsplåt för att muffinsen ska resa sig på höjden. 



  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Vispa smör och socker fluffigt.

  3. Vispa ner ett ägg i taget och blanda ordentligt.
    Blanda vetemjöl, vaniljsocker, finmalen kardemumma (för mer smak, köp kardemummakärnor och mal din egen kardemumma) och bakpulver i en bunke. Rör ner de torra ingredienserna och grädde i smeten. 

  4. Spritsa eller använd två skedar för att fördela smeten i 24 st små cupcakeformar, eller 12 st vanliga muffinsformar.

  5. Baka av i 180 grader i 13-15 minuter, eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg.

  6. Låt muffinsen svalna, helst på ett galler om du har ett.


Semmelfyllning



  1. Mixa mandlarna och strösocker till en slät massa i en matberedare. Om massan är smulig och torr, tillsätt vatten eller förslagsvis en skvätt söt sherry/mandellikör/mörk rom.

  2. Koka sockerlag (50g strösocker, 50g vatten och en halv vaniljstång, smaksätt med bittermandelolja om du önskar) och blanda i mandelmassan.


Semlor



  1. Skär av ett lock genom att hålla kniven lite snett neråt så att du får en fördjupning i mitten.

  2. Spritsa i semmelfyllning.

  3. Vispa grädden.

  4. Spritsa grädden på semmelfyllningen.

  5. Sätt på locket och pudra lätt med florsocker.


 

Tips

Sherry är fin komponent i många desserter. Testa ha en skvätt av Don PX Gran Reserva 1987 i semmelfyllningen.