Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Frallor

Föregående Nästa
durumfralla_foodfolder.JPEG
Luftiga och smakrika frallor som dessutom är enkla att baka. Godaste hembakta frallorna som passar perfekt till helgfrukosten eller mellanmålet.

Ingredienser

  • Deg:
  • 700 g vatten
  • 280 g durumvetemjöl
  • 420 g vetemjöl
  • 50 g jäst
  • 20 g salt

Gör så här:


  1. Väg upp alla ingredienser förutom saltet (väg upp saltet i en separat liten skål) i bunken som du kommer att köra degen i.

  2. Kör degen i en köksmaskin på mellanhastighet i 10 minuter.

  3. Tillsätt saltet och kör degen i ytterligare 5 minuter.

  4. Häll degen på ett mjölat bord (degen är väldigt klibbig). 

  5. Väg upp bitar om 80 g och rundriv (forma till runda bollar), doppa ovansidan i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 

  6. Låt jäsa i en avstängd ugn med bara lampan på i 30-45 minuter. För en snabbare jäsningsprocess kan du ha en kopp med kokhett vatten i ugnen. Glöm inte att ta ut ur ugnen när du sätter på ugnen!

  7. Pudra frallorna lätt med durumvetemjöl innan du ställer in plåten i ugnen. Du kan även snitta frallorna försiktigt med en vass kniv för att få ett vacker mönster på frallorna. 

  8. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft, 225 utan varmluft) och baka av i 15-20 minuter eller tills frallorna har fått en brun och fin färg. 

Tips

  • Brödet är klart när brödets innetemperatur är 98 grader eller så kan du också testa genom att knacka på brödets undersida och om det låter ihåligt så är det klart!
  • Varför snittar man brödet? Dels för att det är vackert men den främsta anledningen är att kontrollera brödets sprickning under avbakning i ugnen. 
  • Du kan även kalljäsa frallorna i kylskåp över natten för att baka av dem på morgon. Viktigt är dock att minska jästmängden. Vid kalljäsning, använd enbart 30g jäst (istället för 50). Ta ut frallorna i rumstemperatur i 15-30 minuter innan avbasning.