Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Baka kanelbullar!

Föregående Nästa
bullar_foodfolder.JPG
Det är kanelbullens dag på tisdag den 4:e oktober. Ska ni baka kanelbullar eller köper ni färdiga? Här får ni i alla fall ett jättebra recept på kanelbullar.

Ingredienser

  • Deg:
  • 105 g smör
  • 300 g mjölk, 3% fett
  • 600 g vetemjöl, gärna ekologiskt
  • 105 g socker
  • 36 g jäst
  • 9 g kardemumma
  • 4 g salt
  • Fyllning:
  • 200 g smör
  • 100 g strösocker
  • 10 g vaniljsocker
  • 15 g kanel, finmalet
  • Topping:
  • 100 g pärlsocker
  • 1 st ägg

Gör så här:

1. Väg alla ingredienserna, förutom smöret, i en bunke och kör degen i hushållsmaskinen i ca. 5 minuter, så att degen går ihop. 


2. Tillsätt det rumstempererade smöret i små bitar och kör degen i ca. 10 minuter.


3. Lägg plastfilm över degbunken och låt den jäsa i 30 minuter.


4. Vispa ihop smör, kanel, socker och vaniljsocker till en jämn massa.


5. Förbered 2-3 plåtar med bakplåtspapper och bullformar.


6. Kavla degen till en rektangulär form och ca 5mm tunt.


7. Bred fyllningen jämnt över hela degen.


8. Rulla till en fast rulle och skär ca. 1 cm tjocka bitar.


9. Lägg bullarna i bullformarna på plåtarna och låt jäsa i rumstemperatur (täckt med en kökshandduk eller plastfilm) i 60 minuter. 


10. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.


11. Baka av i 220 grader i ca. 7-10 minuter. OBS! Alla ugnar är olika så ha koll på bullarna. De ska vara gyllenbruna.



 


 


 


 


 

Tips

Tidåtgång: 2,5 timmar

1. Nej, du måste inte värma upp mjölken. Jästen fungerar även om vätskan är kall/rumstempererat. 

2. Frys in bullarna som du inte äter upp samma dag.

3. Om du föredrar en fyllning med mandelmassa, så blanda 200g mandelmassa, 100g smör, 5 g vaniljsocker, 20 g kanel.

4. Om du en annan gång vill baka bullar med kardemumma fyllning, så byt ut kanelen mot grovmalen kardemumma. Byt även ut pärlsockret till en blandning av grovmalen kardemumma och socker (hälften av varje), MUMS!