Bake my breath away

Klassiskt fika- Budapestbakelse

Föregående Nästa
budapestbakelse_foodfolder.jpg
Här får ni ett recept på en av mina absolut favoritbakelser, Budapestbakelse. Den är dessutom glutenfri så den passar till många. En klassisk Budapestbakelse görs på mandarinklyftor och toppas med chokladstrimlor på toppen. Jag tycker dock bäst om med färska hallon i och utan choklad.

Ingredienser

  • Botten:
  • 250 g äggvita
  • 250 g strösocker
  • 90 g florsocker
  • 65 g Maizena (majsstärkelse)
  • 100 g mandelmjöl
  • 100 g hackad mandel
  • Fyllning:
  • 100 g färska hallon
  • Garnityr:
  • 10 g florsocker

Gör så här:


  1. Väg upp alla ingredienser.

  2. Blanda florsocker, maizena, mandelmjöl och hackad mandel i en bunke.

  3. Vispa upp vitan med 1/5 av strösockret på låg hastighet. Tillsätt resterande del av strösockret lite i taget och fortsätt att vispa i hög hastighet tills marängen är fast.

  4. Rör ner florsocker, maizena, mandelmjöl och hackad mandel försiktigt. Man ska blanda så lite som möjligt för att bevara luften i marängen.

  5. Spritsa diagonalt på bakplåtspapper med en stor rund tyll (storlek 16).

  6. Sätt ugnen på 170 grader och låt den färdigspritsade Budapesten stå i rumstemperatur i ca. 20 minuter för att Maizenan ska svälla.

  7. Baka av i 170 i ca. 20-25 minuter eller tills marängen har fått en lätt ljusbrunfärg. 

  8. Låt svalna.

  9. Vispa vispgrädden fast.

  10. Vänd Budapestbotten upp och ner på en ny, ren bakplåtspapper och ta bort pappret som bottnat sitter fast i.

  11. Bred vispgrädden på botten. Något mer vispgrädde i mitten av botten från kant till kant.

  12. Lägg färska hallon (eller annan frukt/bär) på nästan hela botten, lämna ca. 3 cm från sidorna fria från hallon.

  13. Rulla till en jämn och fin Budapestrulle.

  14. Skär bitar av önskad storlek.

  15. Pudra med florsocker.


Tips

Använd laktosfri grädde om du vill göra din Budapest laktosfri!

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/bilogia-203101
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/bilogia-203101