Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Sommarens första blåbärspaj

Föregående Nästa
image.jpeg (10)
Jag tog en promenad i skogen i söndags bara för att jag älskar vara i skogen. Jag trodde inte att det redan skulle vara så mycket blåbär men jo då! Så igår kväll gick jag på en promenad igen och plockade tillräckligt mycket blåbär till den bästa blåbärspajen, dvs. Den första blåbärspajen på året! Ibland är det enklaste det godaste!

Ingredienser

  • Fyllning:
  • 1 l Blåbär
  • 25 g Potatismjöl
  • 50 g Strösocker
  • Deg:
  • 225 g Vetemjöl
  • 150 g Smör
  • 75 g Strösocker
  • 38 g Ägg
  • Tillbehör:
  • 3 dl Lättvispad grädde

Gör så här:

MÖRDEG


1. Börja med mördegen. Den tar längst tid i och med att den behöver vila minst 1 timme i kylen innan man kan kavla den.


2. Blanda smör, socker och mjöl med vinge (den vispen som är lite tjockare) i degblandaren. Degen ska inte blandas länge utan precis så att degen går ihop.


3. Tillsätt ägget och vispa så lite som möjligt.


4. Platta till degen, plasta in den i plastfilm och ställ in i kylen. Låt vila i minst 1 timme.


FYLLNING


1. Blanda blåbär med potatismjöl och socker


PAJ


1. Kavla degen till önskad form och något större än formen är.


2. Rulla degen på kaveln och släpp ut degen över formen. Snygga till kanterna och tryck till lite lätt så att degen sitter i formen.


3. Häll över blåbären på formen. 


4. Baka av i ca. 25 minuter eller tills pajenskalet har fått en fin färg.


5. Servera med lättvispad grädde och njut av sommaren!